JCI 's-Hertogenbosch
20250
page-template-default,page,page-id-20250,ecwd-theme-hazel,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

JCI ‘s-Hertogenbosch

JCI 's-Hertogenbosch

Sinds 1969 is de kamer JCI ‘s-Hertogenbosch actief. We zijn een gemengde kamer en onze leden zijn woonachtig en/of werkzaam in ‘s-Hertogenbosch en omstreken. Op dit moment hebben we ongeveer 30 leden en de verdeling man/vrouw is ongeveer gelijk. Onze vaste vergaderlocatie is het prachtige pand van de sociëteiten Amicititia en de Zwarte Ahrend aan de Peperstraat 15 in het hart van onze historische binnenstad, maar dit neemt echter niet weg, dat we ook regelmatig onze vergaderingen plannen op andere inspirerende plekken in ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Onze ALV (Algemene Leden Vergadering) is één keer per maand, waarbij we voorafgaand ook altijd even een hapje met elkaar eten. Deze ALV’s zijn alleen toegankelijk voor (aspirant) leden. We organiseren echter ook regelmatig activiteiten, waarbij vrienden, familie en bekenden welkom zijn.

De focus binnen onze kamer ligt voornamelijk lokaal, maar er zijn ook behoorlijk wat leden die op landelijk niveau binnen JCI actief zijn. De belangrijkste jaarlijkse activiteiten naast de ALV’s zijn de BOV (Beste Ondernemers Visie – zie projecten), het Running dinner, de Oudleden Borrel en de Kerstactie.

Historie JCI 's‑Hertogenbosch

Op donderdag 15 mei,  Hemelvaartsdag in 1969 werd JCI ’s-Hertogenbosch als JCI Maasland in Kasteel Maurick te Vught opgericht. Bij de oprichting ontvingen de eerste Bossche Jaycees van hun mentorclub JCI Nijmegen een Heilige Barbara van hout, met daarin een fles wijn. De Heilige Barbara geldt in het christelijke geloof als één van de veertien zogenaamde helpsters in nood en dat was ook wat ze indien nodig voor de nieuwe Juniorkamer van ’s-Hertogenbosch en omstreken zou moeten betekenen.  De fles wijn zou als uiterste redmiddel ingezet kunnen worden tijdens een mogelijke verhitte discussie. De Heilige Barbara bestaat nog steeds en wordt aan het begin van ieder jaar door de voorzitter van het afgelopen jaar overgedragen aan de nieuwe voorzitter, opdat ieder bestuur van JCI ’s-Hertogenbosch dezelfde bescherming zal genieten. In 1983 kwam hier een bestuurshamer bij en in 2009 werden de attributen van de voorzitter gecompleteerd met een zandloper.

Waar JCI ’s-Hertogenbosch aanvankelijk startte als een mannenkamer, werd in 1975 het eerste vrouwelijke aspirant lid toegelaten. Het duurde echter tot 1984 voordat de kamer haar eerste echte vrouwelijke leden mocht verwelkomen.

object