Rio Reis
20717
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-20717,ecwd-theme-hazel,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Rio Reis

Rio Reis

 

In 2013 hebben we de organisatie van de Nederlandse delegatiereis naar het JCI Wereldcongres in Rio de Janeiro georganiseerd. Een reis in een bijzonder jaar naar een bijzondere stad, want het was in dat jaar 11 lustrums geleden, dat de federatie Nederland zich tijdens het wereldcongres aansloot bij JCI International, dat op dat moment eveneens in Rio de Janeiro plaatsvond.

 

Met een klein team organiseerden we een reis, waarbij we voorafgaand aan het congres nog een korte rondreis maakten door het zuiden van Brazilië. Toen we ons reisplan klaar hadden, moesten we de boer op binnen de Nederlandse kamers om de reis daadwerkelijk aan de man te brengen en hierbij werden we enthousiast geholpen door vele kamerleden. We reisden naar alle uithoeken van het land en hadden stands op vele landelijke evenementen. Uiteindelijk kregen we een groep van ongeveer 30 personen bij elkaar, waarmee we de reis daadwerkelijk gingen maken.

 

Als thema voor onze reis hanteerden we 400 jaar Nederlands-Braziliaanse handelsbetrekkingen. In dat kader begonnen we onze reis met een bezoek aan  de metropool Sao Paulo, waar we ontvangen werden door Rabobank Sao Paulo en de voorzitter van de Nederlands-Braziliaanse handelskamer Dutcham. Hier leerden we meer over zaken doen in Brazilië, een hele interessante ervaring. De reis werd vervolgd met een bezoek aan de Nederlandse kolonie Holambra. Door oude kolonisten uit het dorp werden we rondgeleid en we bezochten er onder meer de bloemenveiling, wat een exacte kopie is van de bloemenveiling van Aalsmeer. Vanuit Curitiba maakten we een mooie treinreis door het zogenaamde Mata Atlantica regenwoud naar de kust en voordat we naar Rio reisden, bezochten we de indrukwekkende Watervallen van Iguaçu op de grens met Argentinië en Paraguay.

 

In Rio de Janeiro verbleven we in een goed hotel aan het wereldberoemde strand de Copacabana. Aan de traditionele Dutch Delegation Night hebben we een compleet andere invulling gegeven. Waar dit normaalgesproken tijdens zo’n reis een gezellig samenkomen van de Nederlandse delegatieleden is met een hapje en een drankje, hadden wij besloten om het volledig anders te doen. We hadden besloten om de Nederlandse JCI-ers mee te nemen naar de beruchte favela’s van Rio. We wilden de vooroordelen wegnemen en laten zien hoe het werkelijke leven daar is. In samenwerking met de Stichting IBISS van de begin dit jaar helaas veel te vroeg overleden Nanko van Buren, maakten we een programma, waarbij we een opvang- en opleidingscentrum voor tienermoeders bezochten en ook hadden we een zeer indrukwekkend gesprek met een aantal ex-(kind) soldaten van Soldados nunca Mais, geharde jongens uit de drugswereld van Rio, die deze criminele wereld de rug toe hebben gekeerd en nu namens IBISS op scholen voorlichting geven aan jongeren op school.

 

Vervolgens maakten we spectaculaire toer achterop motortaxi’s door de smalle straatjes van de favela’s en als afsluiter had IBISS een gezellig barbecue georganiseerd op een sportcomplex, waarbij de mensen uit de favela’s zorgende voor zinderende sambamuziek. Zonder twijfel gold deze dag voor velen als het hoogtepunt van de reis.  Voor de leden van de Rio commissie was dit destijds niet alleen een onvergetelijke reis naar het boeiende land Brazilië, maar ook een ontdekkingsreis binnen JCI. We leerden vele JCI-ers in binnen- en buitenland kennen, mensen met wie nu nog altijd contact hebben.