JCI 's-Hertogenbosch | Historie
20250
page-template-default,page,page-id-20250,ecwd-theme-hazel,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.2.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.1.1,vc_responsive
 

Historie

Historie JCI 's‑Hertogenbosch

Op donderdag 15 mei,  Hemelvaartsdag in 1969 werd JCI ’s-Hertogenbosch als JCI Maasland in Kasteel Maurick te Vught opgericht. Bij de oprichting ontvingen de eerste Bossche Jaycees van hun mentorclub JCI Nijmegen een Heilige Barbara van hout, met daarin een fles wijn. De Heilige Barbara geldt in het christelijke geloof als één van de veertien zogenaamde helpsters in nood en dat was ook wat ze indien nodig voor de nieuwe Juniorkamer van ’s-Hertogenbosch en omstreken zou moeten betekenen.  De fles wijn zou als uiterste redmiddel ingezet kunnen worden tijdens een mogelijke verhitte discussie. De Heilige Barbara bestaat nog steeds en wordt aan het begin van ieder jaar door de voorzitter van het afgelopen jaar overgedragen aan de nieuwe voorzitter, opdat ieder bestuur van JCI ’s-Hertogenbosch dezelfde bescherming zal genieten. In 1983 kwam hier een bestuurshamer bij en in 2009 werden de attributen van de voorzitter gecompleteerd met een zandloper.

Waar JCI ’s-Hertogenbosch aanvankelijk startte als een mannenkamer, werd in 1975 het eerste vrouwelijke aspirant lid toegelaten. Het duurde echter tot 1984 voordat de kamer haar eerste echte vrouwelijke leden mocht verwelkomen.

object

Ontstaan JCI

Over de oceaan

In 1923 is de eerste internationale stap gezet in Winnipeg (The Winnipeg Board of Trade). In 1928 ontstond de eerste JCI in Engeland.

De verdere uitbreiding naar Centraal en Zuid Amerika vond plaats in 1940: Mexico City, Guatemala City, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica en Panama City (de laatste in 1943). De realisatie van een internationale organisatie was een feit. In 1944 werd de eerste internationale conferentie gehouden in Mexico City. De eerste gekozen voorzitter van de internationale organisatie was Raul Garcia Vidal van Mexico. JCI bestond in die dagen uit Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama en de USA.

Het eerste Wereldcongres

Twee jaar later, in februari 1946, werd het eerste Wereldcongres gehouden in Panama City. Dit congres werd bezocht door 44 afgevaardigden uit 16 verschillende landen. De internationale organisatie werd formeel opgericht en het woord “Commerce” werd uit de officiële naam gehaald. De tweede voorzitter van de internationale organisatie was Erasmo Chambonnet van Panama. Op dit Wereldcongres werden JCI formeel uitgebreid met Australië en Canada.

 

De JCI-creed werd formeel opgenomen in 1948, op het Wereldcongres in Rio de Janeiro en in 1952 werd een permanent secretariaatsbureau geïnstalleerd. De naam werd in 1972 veranderd naar Jaycees International, maar hoe dan ook … in 1988 werd deze weer opnieuw Junior Chamber International (JCI).

 

De federatie Nederland is op 28 augustus 1958 tijdens het wereldcongres in Rio de Janeiro toegevoegd aan JCI, waarmee de federatie JCI Nederland ontstond.